Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium-logo

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Koninklijke NLR is al 100 jaar de ambitieuze kennisorganisatie met de diepgewortelde wil om te blijven vernieuwen. Met onze kennis en kunde zijn wij een van de drijvende krachten achter de aerospace sector. In ons eigen land en daarbuiten. Onze medewerkers zoeken onvermoeibaar naar nieuwe technologieën en durven verder te denken. Vertalen trends en ontwikkelingen naar concrete oplossingen voor de markt. Vanuit die drijfveer maken wij de wereld van transport veiliger, duurzamer, efficiënter en effectiever.

Ons dagelijks werk is innovatie in de lucht- en ruimtevaartsector, en daarbij kijken wij vooral vooruit. Want om lucht- en ruimtevaart duurzamer en blijvend te maken zullen we onszelf nog meer moeten uitdagen. Hoe zorgen we ervoor dat het milieu minimaal belast wordt? Hoe waarborgen we de luchtvaartveiligheid ondanks de exponentiële groei? Kunnen we het luchtruim nog efficiënter benutten? Hoe kunnen we satellieten en satellietdata optimaal inzetten? De veeleisende en boeiende toekomst vraagt om een nog hogere snelheid van innoveren en intensieve samenwerking. En om de juiste energie. Wij stellen onze kennis en kunde in dienst van die toekomst. Altijd met het belang voor het bedrijfsleven, burgers en het milieu voor ogen. 

Je kan ons gerust de spin in het web noemen die wetenschap, overheid en bedrijfsleven met elkaar verbindt. Dat doen wij onder andere met state-of-the-art researchfaciliteiten, zoals field labs, simulatoren en windtunnels. Op lucht- en ruimtevaartgebied zijn wij de strategische partner van de Nederlandse overheid en defensie, en of wij nu werken voor het mkb of voor grote internationale ondernemingen, onze inzet is bij elk project gelijk. 

Samen met onze partners mogen wij vorm geven aan de boeiende wereld van morgen.

Jaaromzet: 82 miljoen in 2018  
Aantal werknemers: 620 in 2018
Aantal vestigingslanden: Nederland, met klanten wereldwijd
Aantal nieuwe werknemers per jaar: 63 in 2018

Bedrijfspresentatie

De bedrijfspresentatie van Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium is de ideale manier om meer te weten te komen over het bedrijf.

Slide

Kernwaarden

Kernwaarden van NLR medewerkers: initiatief, klantgericht, resultaatgericht

Kernwaarden van NLR als organisatie: veilig, duurzaam, efficiënt, effectief

Slide

Strategie

Koninklijke NLR maakt lucht- en ruimtevaart duurzamer, veiliger, efficiënter en effectiever. De innovatieve oplossingen en praktische adviezen versterken de concurrentiekracht van het bedrijfsleven en dragen bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. NLR werkt op objectieve wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.

De uitdagingen in de luchtvaart zijn altijd groter dan de mogelijkheden van vandaag. Alleen het continu verbinden van een diepgaand inzicht in de klantbehoefte met toonaangevende kennis en onderzoeksfaciliteiten maakt snel innoveren mogelijk. NLR is hier de verbindende schakel tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid.

Slide

Innovatie

Koninklijke NLR is een toonaangevend, mondiaal opererend onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaart. Met onze multidisciplinaire expertise en ongeëvenaarde onderzoeksfaciliteiten, leveren we innovatieve, integrale oplossingen voor complexe uitdagingen in de lucht en ruimtevaartsector. NLR werkt zowel voor overheid als industrie in binnen- en buitenland. 

De werkzaamheden van NLR beslaan het volledige spectrum van Research Development Test & Evaluation (RDT&E). Met zijn kennis en faciliteiten kunnen bedrijven terecht bij NLR voor validatie, verificatie, kwalificatie, simulatie en evaluatie. Zo overbrugt NLR de kloof tussen onderzoek en toepassing in de praktijk. NLR werkt zowel voor overheid als industrie in binnen- en buitenland. 

NLR staat voor praktische en innovatieve oplossingen, technische expertise en een lange termijn ontwerpvisie. Hierdoor vindt NLR’s cutting edge technology zijn weg naar succesvolle lucht- en ruimtevaartprogramma’s van OEM’s zoals Airbus, Embraer en Pilatus. NLR draagt bij aan (defensie)programma’s zoals ESA’s IXV re-entry voertuig, de F-35, de Apache-helikopter en Europese programma’s als SESAR en Clean Sky 2.

Slide

Duurzaamheid

Koninklijke NLR zoekt oplossingen voor een duurzame luchtvaart die economisch verantwoord is. Tegelijkertijd moeten de oplossingen opereren binnen de grenzen die de samenleving heeft gesteld met betrekking tot duurzaamheid en milieu. NLR is direct betrokken bij de ontwikkeling van zuinigere motoren, lichtere vliegtuigen, stillere landingsprocedures en het gebruik van biobrandstoffen.

Daarnaast gebruikt NLR gebruikt zijn kennis, middelen en netwerken voor ideële of charitatieve doeleinden. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om tijdens kantooruren vrijwilligerswerk te verrichten of hun kennis beschikbaar te stellen voor maatschappelijke organisaties. Medewerkers van NLR hebben deelgenomen aan Alpe d’HuZes om fondsen te werven voor de strijd tegen kanker. Andere werknemers hebben voor Duchenne Heroes deelgenomen aan een mountainbiketocht door Europa om geld te verzamelen voor onderzoek naar een remedie voor de ziekte van Duchenne (DMD). Daarnaast staan de voorzitter van de Adviesraad en de voorzitters van de Adviescommissies hun presentiegelden af aan de Stichting Hoogvliegers.

Interessante Studies

 • Lucht- en ruimtevaarttechniek (WO)
 • Luchtvaart technologie (HBO)
 • Informatica (WO)
 • Technische informatica (WO)
 • Elektrotechniek (HBO)
 • Werktuigbouwkunde (HBO)
 • Kunstmatige intelligentie (WO)
 • Werktuigbouwkunde (WO)
 • Business analytics (WO)
 • Computer science (WO)
 • Creative technology (WO)
 • Electrical engineering (WO)
 • Informatica en cyber security (WO)
 • Kennistechnologie (WO)
 • Natuurkunde (WO)
 • Toegepaste wiskunde (HBO)
 • Natuurwetenschap en innovatiemanagement (WO)
 • Psychology & technology (WO)
 • Science (WO)
 • Science, business and innovation (WO)
 • Software science (WO)
 • Sustainable innovation (WO)
 • Technische innovatiewetenschappen (WO)
 • Technische natuurkunde (WO)
 • Technische planologie (WO)
 • Technische wiskunde (WO)
 • Wiskunde (WO)
 • Ict (HBO)
 • Informatica (HBO)
 • Technische informatica (HBO)
 • Technische natuurkunde (HBO)

Profiel gewenste studenten

Wij zoeken mensen die bevlogen en zelfstandig zijn. Mensen met een enorme dosis initiatief, die met vrijheid kunnen omgaan en goed kunnen samenwerken. Mensen die ambiëren om toegepast onderzoek te doen en willen werken op het snijvlak van universiteit en bedrijf. En, niet te vergeten, mensen bij wie het hart sneller gaat kloppen wanneer zij hun bijdrage leveren aan een duurzamere en veiligere lucht- en ruimtevaart.

Aanbod voor Studenten

Wij kunnen een mooie start van carrière bieden in de vorm van een eerste baan of (afstudeer)stage op onze vestigingen in Marknesse (Noord Oostpolder) en Amsterdam. Elke stagiaire en nieuwe medewerker krijgt een begeleider en je werkt aan een project dat jou aanspreekt. Er zijn volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen in de breedte of de diepte van je vakgebied. En wat we bovenal kunnen bieden: een unieke en moderne werkomgeving met diverse internationale projecten en opdrachtgevers.

Loopbaanmogelijkheden

Bij Koninklijke NLR neem je zelf verantwoordelijkheid voor je carrière. Je krijgt veel vrijheid, want dan kom je tot de beste prestaties en tot de beste inzet van je competenties. Je kunt je binnen onze organisatie groeien van juniorniveau tot een seniorpositie. Je kunt je verder verdiepen in je technische vakgebied, maar je ook ontwikkelen tot manager of projectleider. 

Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen ontwikkeling en ambitie. Gedurende je loopbaan bij NLR wordt je geholpen, uitgedaagd en gestimuleerd door je collega’s, je leidinggevende, een NLR coach, en de HR-adviseur. Verder heb je ook uitgebreide mogelijkheden om opleidingen en trainingen te doen, deel te nemen aan symposia en we hebben een eigen ontwikkelprogramma waaraan je kunt deelnemen.

Contactgegevens

Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

Vestiging Amsterdam: 
Anthony Fokkerweg 2
1059 CM Amsterdam

 Vestiging Marknesse: 
Voorsterweg 31
8316 PR Marknesse

E-mail: HR@nlr.nl
Tel: 088 511 3330