Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie-logo

Ministerie van Defensie

Met ongeveer 56.000 medewerkers waarvan 40.000 militairen zet het Ministerie van Defensie zich dag en nacht in om vrede en veiligheid wereldwijd te bevorderen. Dit doet defensie binnen verschillende domeinen. De Koninklijke Marine opereert op en vanuit het water met haar vloot en het Korps Mariniers. De Koninklijke Landmacht zorgt voor vrede en veiligheid op het land met diverse specialistische eenheden als commando’s, infanteristen. Maar ook genie en artillerie maken deel uit van de landmacht. De Koninklijke Luchtmacht is verantwoordelijk met de inzet van helikopters en vliegtuigen voor vrede en veiligheid in en vanuit de lucht. Tot slot hebben we de Koninklijke Marechaussee met een divers pallet aan taken zoals: politietaken voor de krijgsmacht, grensbewaking en beveiliging van het Koninklijk Huis, de Nederlandse bank en andere hoog risico objecten.

Aantal werknemers: Bijna 60.000
Aantal vestigingslanden: Wereldwijd
Aantal nieuwe werknemers per jaar (vanuit net afgestudeerden): 6500

Bedrijfspresentatie

De bedrijfspresentatie van Ministerie van Defensie is de ideale manier om meer te weten te komen over het bedrijf.

Slide

Kernwaarden

Er bestaat een gedragscode waar elke medewerken zich aan dient te houden, in het verlengde hiervan zijn een aantal competenties waar veel waarde aan wordt gehecht:

Gedragscode:
1 Ik maak deel uit van een professionele organisatie
2 Ik ben lid van een team met een gemeenschappelijke taak
3 Ik ben mij bewust van mijn verantwoordelijkheid
4 Ik ben integer en behandel iedereen met respect  

Competenties:
- Integer handelen
- Respectvol naar elkaar
- Samenwerken
- Initiatief nemen
- Verantwoordelijkheid nemen

Slide

Strategie

Na decennia van bezuinigingen is er merkbaar dat in de maatschappij er een kentering heeft plaatsgevonden.  Waarbij men er eerst als een vanzelfsprekendheid vanuit ging dat er vrede is, spelen er sinds 2001 andere sentimenten. Nederland moet meer en meer zelf zijn broek op houden en kan niet als een garantie op de VS terugvallen.  

Sinds enkele jaren is er nu sprake van groei in het budget van defensie. We kijken weer met vertrouwen naar de toekomst. Een toekomst waarbij we het brede scala aan de door de politiek toegekende taken op de juiste wijze kunnen uitvoeren.

Slide

Innovatie

Defensie is een hoog technologische organisatie. Of het nu om de invoer van de F35 (JSF) gaat bij de Koninklijke Luchtmacht of de ontwikkeling van de vervangers van nieuwe fregatten of onderzeeboten bij de Koninklijke Marine. Defensie met haar eigen technische specialisten zitten bovenop deze ontwikkelingen. Nederland staat bijvoorbeeld bekend om zijn innovatie op gebied van radarsystemen. Dit komt omdat de Nederlandse industrie zo nauw samenwerkt met de eindgebruiker die ook veel kennis in huis heeft. Het is daarom niet overdreven te zeggen dat de Nederlandse Krijgsmacht een van de meest innovatieve organisaties binnen Nederland is.

Slide

Duurzaamheid

De Nederlandse Krijgsmacht is zich bewust van zijn maatschappelijke voorbeeldfunctie ook op gebied van duurzaamheid. Er worden regelmatig initiatieven op touw gezet om bijvoorbeeld de personeelsinzet meer duurzaam te maken, denk hierbij aan gezondere voeding/rantsoenen voor tijdens de operationele inzet. Verder wordt er extra aandacht besteedt hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen die ook het milieu belasten. Maar in het algemeen is er nog zeker winst te behalen.

Interessante Studies

 • Business & it (WO)
 • Lucht- en ruimtevaarttechniek (WO)
 • Ict (HBO)
 • Luchtvaart technologie (HBO)
 • Automotive (HBO)
 • Elektrotechniek (HBO)
 • Civiele techniek (WO)
 • Electrical engineering (WO)
 • Maritieme techniek (WO)
 • Psychology & technology (WO)
 • Technische bedrijfskunde (WO)
 • Logistiek en economie (HBO)
 • Werktuigbouwkunde (WO)
 • Civiele techniek (HBO)
 • Logistiek en vervoer (HBO)
 • Maritieme techniek (HBO)
 • Mechatronica (HBO)
 • Technische bedrijfskunde (HBO)
 • Werktuigbouwkunde (HBO)
 • Automotive (WO)
 • Beta-gamma (WO)
 • Bouwkunde (WO)
 • Bouwkunde (HBO)

Profiel gewenste studenten

Defensie bestaat uit bijna 60.000 werknemers. Deze werknemers zijn niet allemaal militair, want ruim 16.000 medewerkers dragen geen uniform en hebben geen militaire status. We zijn dus niet alleen op zoek naar mensen die militair willen worden, maar ook op zoek naar burgermedewerkers die de operationele militair kunnen ondersteunen met de uitvoering dan zijn/haar taak.

Zoals eerder aangegeven zijn wij een hoogtechnologische organisatie. Voor 2019 zijn we op zoek naar ruim 6500 mensen om onze organisatie te versterken. Onze focus ligt hierbij voornamelijk op jonge mensen die net hun school hebben afgerond. Binnen defensie kan je alles woorden van kok tot brandweerman/-vrouw, de mogelijkheden zijn eindeloos. Voornamelijk op gebied van technisch personeel hebben we moeite om voldoende instroom te realiseren. Dit is een fenomeen dat zich over de hele arbeidsmarkt laat zien.

Aanbod voor Studenten

Wanneer je voor een baan bij defensie kiest, doe je dat niet voor het hoge salaris. Het belangrijkste wat defensie weet te bieden is maatschappelijk relevant werk. Wanneer je bij de Nederlandse krijgsmacht werkzaam bent, weet je dat je elke dag je inzet voor vrede en veiligheid wereldwijd. Of dat nu is als onderhoudsmonteur aan een pantservoertuig of als vlieger van een F16. Een ieder draagt zijn/haar steentje bij aan het eindproduct wereldwijd. Men ziet dus ook nog een hoop van de wereld.  Naast deze unieke selling points heeft defensie goede arbeidsvoorwaarden. Er zijn diverse mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen door middel van opleidingen en cursussen. Dat is ook nodig omdat men als militair om de 3-4 jaar van functie wisselt waarbij men na verloop van tijd ook meer verantwoordelijkheden krijgt.  Men heeft relatief veel vrije dagen waar bij het normaal is om bijvoorbeeld doorbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te sporten ook binnen de reguliere werktijden.

Loopbaanmogelijkheden

De loopbaanmogelijkheden zijn eindeloos. Als burgermedewerker zijn er na het volgen van opleidingen voldoende mogelijkheden om door te groeien in verschillende functies. De militair zal elke 3-4 jaar van functie wisselen waarbij men ook regelmatig een rang omhoog zal gaan. Defensie biedt niet alleen een baan aan, defensie biedt een carrière aan.

Contactgegevens

Wil je meer informatie? Wend je dan tot werkenbijdefensie.nl.
Daar wordt je per onderdeel naar een deskundige collega geleid die al je vragen kunnen beantwoorden.