Maak indruk met je cv!

01-09-2016 | geschreven door Qompas

Maak indruk met je cv!

Opbouw CV:

▶ Personalia
Geeft een korte opsomming van je persoonsgegevens zoals je geboortedatum, plaats, adres en bijvoorbeeld je rijbewijs.
▶ Opleiding
Als aankomende starter op de arbeidsmarkt is je opleidingsachtergrond vaak het meest relevant qua informatie. Vermeld het opleidingsniveau en de instelling. Indien je bachelor of master een ‘exotische’ naam draagt, is het vaak verstandig om deze kort toe te lichten. Hiermee verklein je de kans dat de recruiter niet weet of jouw studieachtergrond geschikt is.
▶ Werkervaring
In dit onderdeel kun je al je ervaring kwijt die je hebt op gedaan tijdens een stage, eigen ondernemerschap en bijbanen. Indien je al professionele werkervaring hebt die relevant is voor de functie waarop je solliciteert, kun je ervoor kiezen om dit onderdeel boven je opleidingshistorie te plaatsen. Benoem per werkervaring wat jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren. Ook is het vaak nuttig om het aantal uur per week toe te voegen bij bijbaantjes die je tijdens je studietijd hebt gehad. Hiermee laat je zien dat je naast het studeren ook nog tijd had voor andere activiteiten.
▶ Internationale ervaring
Bij veel multinationals wordt het gewaardeerd als je internationale ervaring hebt opgedaan. Uitwisselingsprojecten tijdens je studietijd of internationale zomervakken zijn daar een goed voorbeeld van. Ook als je een langere periode in het buitenland hebt gereisd, kan dat waardevol zijn om te vermelden.
▶ Extracurriculaire activiteiten
Bijzondere activiteiten tijdens je studietijd zijn ook zeker het vermelden waard op je CV. Topsport, bestuurservaring, commissiewerk in studie-, studenten-, en/of belangenverenigingen en vrijwilligerswerk zijn allemaal activiteiten die jouw persoonlijke ontwikkeling kunnen hebben gestimuleerd. Recruiters vinden deze informatie vaak erg interessant omdat het een indruk geeft van jouw talenten. Omschrijf bij elke activiteit jouw werkzaamheden, verantwoordelijkheden en resultaten. Vermeld ook het aantal uur per week dat je besteed hebt.
▶ Taal en computerkennis
Vaardigheden zoals talen en computerkennis zijn binnen sommige functies en organisaties een vereiste, maar kunnen jou daarnaast wellicht ook positief onderscheiden ten opzichte van de andere kandidaten. Let daarbij wel op dat je geen dingen gaat vermelden om het vermelden. Het gebruik van Microsoft Office bijvoorbeeld is tegenwoordig meer een vanzelfsprekendheid dan een vaardigheid.
▶ Hobby’s
Het opnemen van hobby’s of interesses is vaak een lastig onderdeel. Veel starters vragen zich af wat het precies toevoegt aan het CV. Echter, dit onderdeel biedt je de mogelijkheid om een stukje van je persoonlijkheid te laten zien door te omschrijven wat jij heel leuk vindt om te doen. Hoeveel effect het heeft op de recruiter is vaak afhankelijk van het “halo/horn-effect”. Dit betekent dat het vermelden van windsurfen opeens heel interessant wordt als het ook de hobby van de recruiter is; je hebt immers een gedeelde interesse. Staat er echter iets op je lijstje waar de recruiter negatieve gevoelens bij heeft, dan kan dit in je nadeel zijn. Onderzoeken wijzen echter uit dat het “halo/horn-effect” alleen bij hele extreme positieve of negatieve gevoelens opspeelt.

Solliciteren is een vak op zich. Hoe ziet een goed CV eruit? Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief? Hoe pitch jij jezelf? De eerste indruk is vaak onuitwisbaar. Dus wil jij je optimaal voorbereiden op het sollicitatieproces? Vraag tijdens je inschrijving voor het Techniek Bedrijven Event gratis de Qompas SollicitatieGids aan of ga naar
https://carrierestart.qompas.nl/bestellen/sollicitatiegids

Bekijk alle nieuwsartikelen