‘Vraag wat jij voor het bedrijf kan doen'

17-10-2016 | geschreven door Metro Nieuws

‘Vraag wat jij voor het bedrijf kan doen'

Iedereen kent de projecten die Arcadis maakt. Ze verbreden rivieren, hebben de Hanzelijn ontworpen en aangelegd, zijn betrokken geweest bij de Floriade, de restauratie van het Rijks Museum en zestig procent van de Nederlandse snelwegen is door Arcadis ontworpen. Wereldwijd werken 28.000 mensen, waaronder 2200 in Nederland, aan allerlei grote projecten die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Projecten met een missie: improving the quality of life.


Arcadis noemt ondernemerschap en innovatie als belangrijke pijlers voor het succes. Mogen we ervan uitgaan dat u die kwaliteiten ook zoekt in young professionals die voor Arcadis willen gaan werken?

“Absoluut. De wereld is constant in verandering. Neem alleen de ontwikkelingen in mobiliteit. De transitie naar elektrische en daarna zelfrijdende voertuigen zal een enorme verandering vergen van ons wegennet. Om daar goed op in te spelen, heb je mensen nodig die niet alleen state-of-the-art zijn opgeleid, maar ook vertrouwd zijn met al deze nieuwe ontwikkelingen.


Wat doet Arcadis eraan om jonge mensen aan te trekken?

“We doen regelmatig mee aan initiatieven die bedrijven en studenten met elkaar willen connecten, waaronder het Techniek Bedrijven Evenement. Daarnaast organiseren we elk kwartaal zogenoemde ‘in-house dagen’, waar we studenten kennis laten maken met ons bedrijf. Verder zijn veel van onze medewerkers actief als gastdocent op universiteiten. Zij fungeren tevens als een soort voetbalscouts, omdat ze precies weten waar het talent rondloopt dat wij zoeken.”


En wat als een young professional eenmaal is aangenomen..

“Iedereen met 0 tot 2 jaar werkervaring stroomt bij Arcadis automatisch door in een soort traineeship, waarbij ze intensief begeleid worden in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook is er het ‘Imagineers programma’, dat jonge ‘Arcadianen’ de kans biedt om in een internationale setting, jezelf, jouw collega’s en Arcadis beter te leren kennen.Zo bezoek je tijdens dit programma verschillende locaties binnen Europa, kun je projecten doen en zelfs stage lopen.
En dan hebben we Global Shapers, een talentontwikkelingsprogramma dat speciaal is opgezet voor jonge mensen die van nature makkelijk virtueel samenwerken. Voor young professionals met innovatieve ideeën een uitgelezen kans om zich in de kijker te spelen bij het senior management. Veel van wat zij bedenken wordt later ook daadwerkelijk uitgevoerd.”


Hoe heeft u zichzelf als student Cultuurtechniek aan de Wageningen University ooit in de kijker gespeeld bij het bedrijfsleven?

“Zelf stam ik nog uit de generatie die eerst in militaire dienst moest alvorens je kon gaan solliciteren. Al ben ik het laatste half jaar van mijn dienstplicht al wel pro-actief op zoek gegaan naar bedrijven waarbij ik het best op mijn plek zou zijn. En zelfs daarvoor had ik mijn stages al zorgvuldig afgewogen en uitgekozen. Zo wist ik dat ik het liefst bij een ingenieursbureau wilde beginnen. Uiteindelijk had ik een lijstje van vier bedrijven die ik heb aangeschreven. Bij twee mocht ik direct op gesprek komen. Met advies- en ingenieursbureau Grontmij Nederland, inmiddels Sweco Nederland, klikte het toen het best.”


Welke tips zou u huidige studenten meegeven?

“Sommige studenten hebben hun opleiding goed gekozen. Elektrotechniek bijvoorbeeld is zo’n studie waar de komende jaren veel vraag naar is. Deze studenten hebben de luxe dat de banen als het ware voor het oprapen liggen. Voor alle anderen geldt: stel je actief op en verdiep je in het bedrijf waar je graag zou komen te werken. Natuurlijk moet zo’n bedrijf ook aansluiten bij jouw wensen. Maar vergeet niet: als bedrijven één ding willen weten, is het wel wat jou de betere kandidaat maakt. Vraag dus niet altijd wat een bedrijf voor jou kan doen, vraag wat jij kunt doen voor het bedrijf. Zorg dat je een elevator pitch in je hoofd hebt, zodat je jezelf te allen tijden kunt verkopen. Want je weet maar nooit wanneer je die ondernemer tegenkomt die je verder kan helpen."

Bron: Metro Nieuws

Bekijk alle nieuwsartikelen