Zij gingen je voor… Studenten over hun TBE-ervaring

21-10-2016 | geschreven door Metro

Zij gingen je voor… Studenten over hun TBE-ervaring

Deze studenten gingen je voor en hebben vorig jaar deelgenomen aan een zeer succesvolle editie van Techniek Bedrijven Evenement. Zorg dat jij er dit jaar bij bent en schrijf je nu in!

‘Handig om je tussentijds te oriënteren op de arbeidsmarkt’ – Maarten Mennes (Amsterdam)  
 “Ik ben momenteel druk met afstuderen. Binnenkort hoop ik mijn master Scheikunde af te ronden. Ik studeerde eerst Geneeskunde. Leuk hoor, maar wel erg praktisch. Iets té praktisch naar mijn smaak. Ik heb meer interesse in de wetenschappelijke kant. Daarna ben ik overgestapt naar het University College Utrecht, waar ik me heb verdiept in de fysische kant van de Biomedische Wetenschappen.  

Dat het ook handig is je tussentijds vast te oriënteren op de arbeidsmarkt is iets wat ik me pas vrij laat realiseerde. Het was mijn broer, die twee jaar op mij voorloopt, die me aanspoorde daar meer werk van te maken.   Dat werd dus het Techniek Bedrijven Evenement. Feitelijk nog steeds het eerste en enige netwerkevent dat ik bezocht. Desondanks heb ik dat bezoek wel als waardevol ervaren. Ik heb er een casestudie voor McKinsey gedaan, een workshop van IMC gevolgd en een presentatie van AkzoNobel bijgewoond.  

Het heeft mij onder andere geholpen bij de beeldvorming wat mij aanspreekt in een bedrijf en wat niet. Prettig is bijvoorbeeld dat er van alle deelnemende bedrijven werknemers rondlopen met wie je een praatje kunt maken. Zo ontdek je ook meteen of het jouw soort types zijn. Ik vind het zelf namelijk wel fijn om een beetje ’s te kunnen levelen met collega’s.  

Dat gezegd hebbende: als alles meezit, hoef ik niet langer op zoek naar een baan. Ik heb onlangs een mooi aanbod gekregen. Maar omdat we nog volop aan het onderhandelen zijn, hou ik liever geheim bij welk bedrijf precies. Geen geheim is dat ik na mijn master eerst vijf maanden op reis ga door Mexico. Eerst even ontspannen voor we weer geen knallen.”  

‘Grote kans dat ik mij dit jaar weer opgeef’ – Tim Wesseling (Rotterdam)  
“Ik heb altijd al aanleg gehad voor wiskunde. Maar daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in de business kant. Vandaar dat ik na mijn middelbare school ben gestart met de bachelor Technische Bestuurskunde aan de TU Delft. Overigens één van de minder Wiskundige opleidingen daar, maar dat heb ik dus ondervangen met mijn master Econometrie aan de EUR.   

Wat ik daarmee hoop te bereiken? Op den duur zou ik graag een eigen bedrijfje starten, bij voorkeur in de FimTech. Maar om daar een beetje succesvol in te zijn, heb je twee dingen nodig die ik nu nog niet heb: ervaring en een startkapitaal. Ik zal dus eerst een baan moeten vinden in de financiële sector om later die droom waar te kunnen maken.   

Om me te oriënteren op wat er zoal te vinden is in die markt, besloot ik vorig jaar deel te nemen aan het Techniek Bedrijven Evenement. De uitgelezen kans om in één klap meteen dertig, of wel veertig bedrijven van dichtbij te leren kennen. Anders dan een inhouse dag of business course, waarbij je meestal maar bij één bedrijf een kijkje neemt. Erg prettig vond ik ook de netwerkborrel waar alle deelnemende bedrijven nog eens langszij kwamen.   

Een baan of afstudeerstage heeft het bezoek mij niet opgeleverd. Al heb ik het wel tot de talentpool bij de Rabobank weten te schoppen. Grote kans dus dat ik hen alsnog ga benaderen voor mijn afstudeerscriptie. En misschien dat ik mij ook dit jaar weer opgeef voor Techniek Bedrijven Evenement. Wie weet wat er dit keer weer op mijn pad komt.”  

‘Fijnst vond ik het persoonlijke contact met deelnemende bedrijven’ - Sietse van Riet (Groningen)  
“Ik weet nog goed hoe we op de middelbare school bezoek kregen van een loopbaancoach die ons vertelde dat bèta de toekomst zou hebben. Dat zal allemaal wel, dacht ik. Maar toen ik hoorde dat je om Geschiedenis te studeren geen geschiedenis nodig hebt, maar dat je voor een technische studie wel wis- en natuurkunde nodig hebt, besloot ik het zekere voor het onzekere te nemen. Bovendien, ik vond die vakken gewoon leuk. Sterker, ik heb inmiddels zelfs een professioneel bemiddelingsbureau dat studenten aan scholieren koppelt om hen bijles te geven in exacte vakken. Een bachelor Technische Bedrijfskunde was voor mij de perfecte opleiding.   

Inmiddels zit ik in mijn tweede jaar van de master Industrial Engineering and Management. Bijna klaar dus. Wat ik na mijn master wil gaan doen, is nog wat onduidelijk. Uiteindelijk denk ik dat ik het liefst bij een startup ga werken. Maar zoals gezegd, ik zit nog midden in de oriëntatiefase. Vandaar ook mijn deelname aan techniek Bedrijven Evenement. Ik zag de poster hangen op de RUG en besloot samen met een vriendin naar Rotterdam te gaan. Het werd een interessante dag.   

Indrukwekkend vond ik hoe we in het topje van het WTC een workshop kregen van Strategy&. Vlotte strategieconsultants die ons vertelden hoe je in dertig seconden een idee (of jezelf) moet verkopen. Ook leerzaam was de casestudie van Tata Steel. Maar fijnst van al vond ik het persoonlijke contact met alle deelnemende bedrijven. Zo krijg je toch meer een gevoel bij een bedrijf dan wanneer je enkel de website erop naslaat.”

Bekijk alle nieuwsartikelen