BAM loopt warm voor Zuidpool

13-04-2017 | geschreven door BAM

BAM loopt warm voor Zuidpool

Bij Rothera Research Station wordt een nieuwe kademuur gebouwd

Hoe organiseer je projectwerkzaamheden op het koudste en verste continent?

British Antartic Survey (BAS) heeft BAM geselecteerd voor de modernisering van de Britse onderzoeksfaciliteiten op Antarctica. BAM werkt hierbij samen met architecten- en ingenieursbureau Sweco.

Opdrachtgever is de Natural Environment Research Council (NERC). Met dit project, dat een looptijd heeft van zeven tot tien jaar, is een bedrag gemoeid van circa 120 miljoen euro. Door het moderniseringsprogramma kan Groot-Brittannië een leidende positie behouden bij het poolonderzoek naar klimaat, biodiversiteit en de oceaan.

Kademuur en modernisering

Een van de eerste projecten die BAM International en BAM Nuttall binnen het raamwerkcontract gaan uitvoeren, betreft de bouw van een nieuwe kademuur bij het BAS Rothera Research Station op het Antarctisch schiereiland. Dit is nodig vanwege het nieuwe poolonderzoeksvaartuig RRS Sir David Attenborough, dat in maart 2019 in de vaart zal worden genomen.

Naast de bouw van een nieuwe scheepshelling, opslag- en woonruimten op Rothera, zal BAM ook andere Antarctische ontwikkelingsprojecten realiseren, zoals de modernisering van gebouwen en faciliteiten op de BAS-onderzoekscentra op Signy Island (South Orkney-eilanden), Bird Island (South Georgia) en Koning Edward Point (South Georgia).

Droogste, koudste, verste
Op zich zijn de werkzaamheden technisch beschouwd niet zo heel ingewikkeld, maar de Antarctische projecten vormen een bijzondere uitdaging, aangezien ze tot stand komen op het hoogste, droogste, koudste en meest winderige continent op aarde. Kun je garanderen dat de machines blijven functioneren onder deze bittere omstandigheden, en hoe zorg je ervoor dat het beton niet bevriest?

Daarnaast is de reis al een onderneming op zich: na zo’n 30 uur vliegen bereik je de Falklandeilanden, en dan is het nog een week varen. Daarmee is dit het meest afgelegen project dat BAM ooit heeft binnengehaald.

Enthousiast

De meeste bouwwerkzaamheden zullen plaatsvinden gedurende de vijf zomermaanden in het Zuidpoolgebied, van november tot maart, wanneer de temperaturen variëren tussen min tien en plus vijf graden. De BAM-medewerkers leven en werken dan samen met de aldaar gestationeerde wetenschappelijke teams.

‘De geïsoleerde omgeving maakt dat we gedurende die maanden volledig op ons zelf zijn aangewezen. Veel mensen zijn enthousiast over het project, maar er is geen mogelijkheid om tussentijds te vertrekken en er is geen winkel op de hoek. Daar moet je wel tegen kunnen. Uiteraard houden we daarmee rekening bij de samenstelling van ons team’, aldus projectleider Gerard Turk.

In diverse interviews, onder andere met RTL Z, vertelde Turk al hoe het 35-koppige projectteam zijn vrije tijd zal besteden: ‘Er is nauwelijks internet en je kunt ’s avonds niet gaan Netflixen of Skypen. Internet is extreem duur en traag. Je wordt ontzettend hecht met elkaar en gaat vanzelf activiteiten bedenken.’

Logistiek

Niet alleen de teamsamenstelling vergt aandacht, ook de bevoorrading van materieel en materiaal. ‘Elk onderdeel dat het team te kort komt kan het project flink vertragen’, aldus Turk, die deze maand (februari 2017) afreist naar het onderzoekscentrum om met de voorbereidingen te beginnen.

Gerard Turk voor Antartica
Gerard Turk wijst de locatie aan op de kaart

Bekijk alle nieuwsartikelen