Rondleiding op de airside van Schiphol!

12-03-2019 | geschreven door Marinke Ziedses des Plantes

Rondleiding op de airside van Schiphol!

Tijdens het Techniek Bedrijven Evenement mocht ik deelnemen aan de case van Schiphol Group. Met een groep van zes studenten gingen wij drie uur lang aan de slag met de innovatie van de E-pier van Schiphol. Hierbij moest gelet worden op de passenger-flow, de veiligheid en de haalbaarheid van het project. Ook moest er rekening gehouden worden met aspecten als een open blik en de ervaringen van typische Nederlandse dingen.  

Onze benadering was gefocust op de beleving van de passagier. Oplossingsmogelijkheden  vonden we in de richting van toegankelijkheid en gemak. Deze mogelijkheden in combinatie met verbetering in informatievoorziening was overtuigend genoeg om ons de prijs te geven. De prijs bestond uit een rondleiding op de airside van Schiphol.  

Op 14 januari werden we met een groep van 5 studenten en 2 recruiters door de Manager Hospitality and Special Events Airside Operations rondgeleid over het gehele terrein. De dag begon bij het operationele centrum van Schiphol. Daarna werden we rondgereden over het terrein in zo’n geel busje, je kent ze vast wel. Met alle telefoons en camera’s in de aanslag gingen we een hele dag op pad, het leek wel een soort vliegtuig-safari.  

De hele dag werden veel vliegtuigen gespot langs de start-landingsbanen. Maar we hebben ook een tijd achter een aantal vliegtuigen gereden. Ook zijn we speciaal voor de take-off van de A380 op de mooiste plek langs de startbaan gaan staan.  Verder zijn we over een lege landingsbaan gereden, mochten we op bezoek bij één van de drie bandweerposten en hebben we een kijkje mogen nemen bij de de-icing plaats van de vliegtuigen.   Al onze vragen werden de hele dag door met veel enthousiasme beantwoord. Omdat mijn vader heeft gewerkt in de luchtvaart en de man die de rondleiding gaf toevallig ooit met hem heeft gewerkt, werden veel verhalen en anekdotes verteld.  

Na een middag vol leerzame informatie en gezelligheid werd de dag afgesloten met een bezoek aan de bagageafhandeling (onder de bagagebanden). De rondleiding op airside was ontzettend gaaf en heel interessant! Het heeft een goede indruk achtergelaten van  wat Schiphol Group allemaal doet en betekent voor de luchthaven Schiphol.

Bekijk alle nieuwsartikelen